İşleri Erteleme Hastalığı

İşleri Erteleme

İşleri Erteleme Hastalığı yazımızda insanların işlerini hangi durumlarda ertelediğini, işlerin nasıl ertelendiğini, işlere başlamanın zorluğunu, işe başlarken mazeret uydurmayı ve bahane örneklerini yazdık.

İşleri Erteleme Durumları

İşler planlandığı zaman ve planlandığı şekilde gitmeyebilir. Fakat sürekli olarak planların dışına çıkılması ya da bir türlü harekete geçilememesi ciddi bir erteleme sorunu olabilir. Erteleme durumlarından hangisinin size uyduğunu bularak işe başlayabilirsiniz.

  • İşleri acil bir durum olmadığı sürece ertelemem. Bu şekilde düşünenler iradesine hakim ve çalışkan insanlardır. Azınlığın içerisindesiniz.
  • Bazı işleri ertelerken, bazılarını ertelemiyorum. Bu ifade size uyuyorsa pek çok insan gibi sizinde erteleme probleminiz bulunmaktadır.
  • Neredeyse her işimi erteliyorum. Bu türde kişiler kronik erteleyici özelliğine sahiptir.

Erteleme davranışının ortaya çıkış şeklini ve bununla baş etme yollarını tanımak, kişiye ve çevresine faydalı olacaktır.

En Yaygın Ofis Çalışanı

İşleri Nasıl Erteliyoruz?

Geç başlamak, çalışmaya gereksiz aralar vermek, işleri çok yavaş yapmak işin gecikmesine neden olmaktadır. Yarım bırakma durumu kişilerin maymun iştahlılık problemleriyle de uğraşmalarına neden olur. Hiç başlamamak ise işin ertelenmesinden daha ciddi bir durumun olduğunu gösterir. Çünkü işler hiçbir zaman bitmeyecektir.

Kariyere Doğru Yerden Başla

Başlamanın Zorluğu

İşin başlamasını sağlayacak hususlar iş için gerekli fikir, bilgi, beceri, malzeme, başkalarından sağlanacak destek eksik kalırsa işin başlaması gecikecektir. İşin başlaması için öncelikle hazırlıkların tamamlanması gerekir. Erteleme eğiliminde olan kişiler başlangıç aşamasında veya tüm hazırlıkların bitmesine rağmen türlü bahaneler bularak başlamayacaktır. Kendini hazır hissetmediğini ve bu yüzden işe başlayamadığını söyleyecektir. Buradaki eksiklik ise psikolojik hazırlıktır. Kişinin psikolojik olarak neden hazır hissetmediğini bulması gerekir. Çalışmaya başlanırsa ne olur? Çalışmaya başlanırsa devam etme ihtimali yükselir. Devam edildiğinde ise iş biter. İşin bitmesinde ne gibi sakıncalar var? Bu sorunun cevabı da kişiyi gerçek ertelemenin cevabına götürecektir. Tüm mazeretlerin geçersiz olmasını sağlayacaktır. Başlamak istenmemesinin nedeni de bitirilmek istenmemesidir. Başlamaktan kaçınmak bitirince olacaklardan kaçma anlamına gelebilir.

Ter Kesici-Unutkanlık-Not

İşe Başlarken Mazeretler Oluşturmak

Mazeretler üretmek, ertelemenin yanında ertelemenin asıl sebebini fark etmenize de mani olur. Bunu öğrenmek için kişinin kendisini çapraz soruya alması ve niçin ertelediğini bulması gerekir. Niçin ertelediğiniz sorusuna farklı zamanlarda zıt cevaplar veriyorsanız, muhtemelen bahane üretiyorsunuz.

İşleri Erteleme Bahaneleri Neler?

  • Sevdiğim işleri erteliyorum. Çikolata yerken fındıklı tarafını da sona bırakırım. Sevmediğim işleri de sona bırakırım. Bunlar benim için gayet doğaldır.
  • Gönüllü çalışmak isterim. Bunu da bir işe mecbur kaldığımda fark ediyorum. Mecbur kaldığım işleri yapacakmış gibi hissediyorum. Kendi gönlüme kaldığı zaman yapacak hissi uyanıyor.
  • Olumsuzluklara odaklanıyorum. Her şeyin iyi gideceğini umduğum zamanlarda işler tersine gittiği zaman yine bırakıyorum.
  • Faydası olmadığını düşündüğüm işleri erteliyorum. Gerçekten faydası olmayan işleri ertelemeyin yapmayın. İşleri yapma zorunluluğunuz var ise kaçmaktan vazgeçmek ve o işi yaparak sıkıntılardan kurtulmak daha iyi bir fikirdir. O işle beraber başka şeyleri de ertelemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durum enerjinizi yok yere düşürecektir.

Bu bahanelerden hangilerinin size uyduğunu fark edin. Asıl erteleme sebeplerini tespit ederseniz, doğru teşhisi koyarak tedaviyi kolaylaştırırsınız.

İşleri Erteleme Hastalığı-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir