Meme Kanseri Hastalarının Lenfödemle Olan İlişkisi

Meme Kanseri Hastalarının Lenfödemle İlişkisi

Meme Kanseri Hastalarının Lenfödemle Olan İlişkisi yazımızda meme kanseri hastalarının tedavilerinde lenf bezlerinin alınmasıyla kollarda şişme olmasını, lenfödemin kollar dışında bacaklarda da şişme yaşatmasını, lenfödem nedeni ve tedavisini yazdık.

Meme Kanseri Hastalarının Lenfödemle Bağlantısı

Meme kanseri hastalarda koltuk altı lenf bezlerinin durumu bilinmek istenmektedir. Eskiden bir kadında meme kanseri olduğu zaman tüm lenf bezleri alınırdı. Bu lenf bezleri alındıktan sonra ortaya çıkan en önemli problem de kadınlarda kol şişmesiydi. Şimdilerde kadının koltuk altı lenf bezleri alınmamaktadır. Sağlam olduğuna inanılan lenf bezleri alınmamaktadır. Hasta olduğu teşhis edilen hasta önce tedavi edilmektedir. Önce içi temizlenmektedir daha sonra korunmaktadır. Kadınların lenf bezleri lenfödemle karşılaşmaması için korunur. Bazı meme kanseri hastalarında yine de koltuk altı lenf bezlerinin alınması gerekir. Koltuk altı lenf bezlerinin alınması ile ortaya çıkan lenfödem kadınların ömür boyu problemi olmaktadır.

Bacaklarda Neden Şişme Olur

Lenfödemin Bacaklarda Şişme Oluşturması

Vücudumuzda kirli kan dolaşımı, temiz kan dolaşımı ve beyaz kan dolaşımı vardır. Lenf bezleri beyaz kan dolaşımı ile ilgilidir. Lenf bezleri alındığı zaman beyaz kan dolaşımı bozulur. Bu sıvı dokularda birikerek kolda veya bacakta şişmelere neden olur. Lenf bezleri sadece kol şişmelerine değil, bacaklarda ve diğer organlarda da şişmelere neden olabilmektedir. Bazen de kalıtsal lenfödemlere rastlamak mümkün olmaktadır. Lenfödem hastalar için gerçekten sıkıcı bir problemdir. Yaşayanlar şişmelerin yaşatmış olduğu sıkıntıları bilir.

Meme Kanserinde Artışın Nedeni

Lenfödem Nedeni ve Belirtileri

Meme kanseri tedavisi gören kadınların koltuk altı lenf bezleri alındığı zaman esas problem kollarda çıkar. Kol şişmesiyle birlikte aynı zamanda çok tekrarlayan enfeksiyonlar meydana gelir. Lenf yollarının iltihabı olan lenfanjitte meydana gelebilmektedir. Her enfeksiyon atağı kolun daha da fazla şişmesine neden olmaktadır. Bu durumda kollarda şişmeyi önlemek daha önemlidir. Lenfödem belirtileri cildin kuruması, cildin gerginleşmesi, kolun şişmesi ve hareket güçlüğü oluşmaktadır.

Lenfödem Tedavisi

Lenfödem Tedavisi

Lenfödem tedavisinde lenf bezleri alınmış kadınlar sıkı gözetim altına alınmaktadır. Doktorlar özel bir cihaz ile kolda şişme olup olmadığını ölçer. Eğer şişme meydana gelecekse önlemi hemen alınır. Lenf bezleri alınmış hastalara ayrıca eğitim verilir. Fizyoterapist eşliğinde lenfödem gelişimi engellenmektedir. Hasta alacağı eğitim ile şişmelere karşı ömür boyu dikkatli olacaktır. Fizyoterapistler el drenajı ile masaj yapmaktadır. Beyaz sıvının sağlam yerlere inmesi sağlanarak şişmenin de inmesi sağlanır. Şişik bölgelerin temiz tutulması ve yaralanmalara karşı daha dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.

Meme Kanseri Hastalarının Lenfödemle Olan İlişkisi-Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras’ın videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir