You are currently viewing Elektronik Sigaranın Zararları
Elektronik Sigara

Elektronik Sigaranın Zararları

  • Post author:
  • Post category:Haber / Sağlık / Yaşam
  • Reading time:2 mins read
  • Post comments:0 Yorum
  • Post last modified:8 Mart 2020

Elektronik Sigaranın Zararları yazımızda uzun süredir elektronik sigaralarının olumsuz etkilerini araştıran üniversiteler ve kurumların yayınladığı e-sigaranın zararlarını yazdık.

Elektronik Sigara Kullananlar Normal Sigaraya da Başlıyor

Elektronik sigaralarının çeşitleri ve içerdiği malzemelerin çeşitliliği artarken, bu tür sigaranın zararları da yapılan incelemelerle duyurulmaktadır. 2017 yılında Yale Üniversitesi’nin elektronik sigara ile ilgili yaptığı araştırma, Pediatrik Dergisi’nde yayınlanmıştır. Bu araştırmaya göre son 2 yılda lise öğrencilerinin %15’i elektronik sigara kullanırken, bu öğrencilerin çoğu aynı şekilde sigaraya da başlamıştır. Elektronik sigara kullananlar sigarayı bırakmak için bu cihazı kullanıyordu, fakat liselilere sigaraya başlama adına teşvik olmuştur.

Sigaranın Mental Sağlığa Zararları-E-sigara

Elektronik Sigaranın Zararları

Bir diğer araştırmada North Carolina Üniversitesi’nde yapılmıştır. Araştırmaya göre, sigaranın yanı sıra elektronik sigarada solunum yollarında oksidatif stresle alakalı proteinlere zarar vermektedir. Zarar gören proteinler akciğer hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Elektronik sigara içenlerin solunum yollarında, kronik akciğer hastalıklarına yol açan proteinlerin (MMP-9)seviyesi de sigara içenlere ve içmeyenlere göre çok daha yüksektir.

Geçmiş zamanda sigara içenlere elektronik sigara sağlıklı bir alternatif olarak sunuluyordu, fakat yeni veriler ışığında hiç de sağlıklı olmadığı anlaşılmış olundu. İnsan sağlığına zarar verdiği için normal sigarayı bırakmak isteyenler bu tür elektronik sigaraları da kullanmamalıdır. Geçmişte yazmış olduğumuz yazılarda sigarayı bıraktırmada geçici olarak kullanılan elektronik sigaraların artık kullanılmaması gerekir. Zararlarının kanıtlanması bu durumun ciddiyetini belirtmektedir.

İnsan ve Hayat dergisinden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın