Ekonomi ve Para

500 İstanbul Girişim Sermayesi Fonu

500 İstanbul Girişim Sermayesi Fonu yazımızda dünya genelinde girişimcilere sermaye fonu olarak yatırım yapan 500 startups şirketini ve ortağı 500 İstanbul’u yazdık.

500 İstanbul Girişim Sermayesi
500 Startups

500 Startups ve 500 İstanbul Girişim Ortaklığı

500 startups bir girişim sermayesi fonudur. Girişimcilere gerekli olan mali desteği sağlayarak onların büyümesini sağlamaktadır. Farklı farklı girişimcilere yatırım yaparak hem onların büyümesini hemde kendi yatırımcılarının kar etmesini sağlamaktadır. Desteklemiş oldukları girişimlerin büyük şirket olmalarını sağlayarak vermiş oldukları desteğin boşa gitmemesini sağlamaktadırlar. 500 startups’ın Türkiye ayağı 500 İstanbul adı altında kurulmuştur. Kurucusu ve ortağı Rina Onur Şirinoğlu‘dur. 500 startups, Silikon Vadisinde en çok yatırım yapan kuruluşlar arasındadır. Dünyanın 25 ülkesinde toplamda 1800 adet yatırımı bulunmaktadır. 350 milyon dolarlık bir fon gücüne sahiptir. Desteklemiş oldukları bir çok milyar dolarlık şirket bulunmaktadır. Türkiye ayağı olan 500 İstanbul en yeni girişim sermayeleri arasındadır. Malezya, Japonya, Meksika, Kanada, Vietnam ve Kore gibi birçok ülkede faaliyet göstermektedir.

Yavuz Mental

500 İstanbul’un Yatırım Yapma Kriterleri

500 İstanbul girişimcilere yatırım yaparken çıkmış olan ürüne odaklanmaktadır. Girişimin müşteriye ulaşmış olmasını beklemektedir. İlla yüksek bir getiri getirmesi gerekmiyor elde tutulacak somut delillerin olması yetmektedir. Öne çıkan fikirlere yatırım yapmamaktadır. Fikrin hayata geçmesi ve bir şeyleri değiştirmiş olması gerekiyor. 100 bin dolarlık bir yatırımda yapabilmektedirler veya 1 milyon dolarlık yatırımda yapabilirler. Başvuru yapan şirketlerin genellikle çok fazla geçmişi olmuyor. Bu nedenle 500 İstanbul şirketi kontrol ederken geçmişine önem vermiyor. Dikkat ettikleri unsurlar arasında oluşturulan ekip vardır. Kurucu ekibin ve takımın yetkinlikleri araştırılmaktadır. Diğer bir unsur olarak sayılara bakılmaktadır. Kullanıcı sayısı, ciro, büyüme hızı, ziyaretçi sayısı, uygulama ise indirme sayısına bakılmaktadır. En son baktıkları madde hedef pazardır. Eğer yatırım yapılacak şirketin hitap ettiği pazar küçük ise 500 İstanbul bu girişimci şirketine yatırım yapmayacaktır. Bu 3 kriteri tamamlayan girişimciler yatırım almaya hak kazanırlar.

Udemy Online

Girişimlerin Desteklenmesinin Kabul Oranı

Son 12 ayda 2500 şirket ile birebir görüşme yapmışlardır. Bu 2500 şirket içerisinden sadece 20 tanesine yatırım yapılmıştır. Bu yatırım yapılan şirketler 500 İstanbul‘a fon desteği sunan şirketler tarafından desteklenmektedir. Bu 20 adet şirketinde içinden 2 tanesinin çok başarılı olacağı tahmin edilmektedir. Girişimlere yatırım yapmak riskli olduğu kadar da getirisi oldukça yüksektir. Başarısız olma ihtimali de çok fazladır. Başvurular derin bir şekilde incelenmektedir. Genel olarak yapılan girişimlerin %80’ini başarısız olmaktadır. Fakat başarısızlığı olumsuzluk olarak görmeyerek ileriye daha iyi girişimler çıkartacak bir araç olarak görmek en iyisidir. Türk şirketler arasında Udemy (online eğitim ve öğretim yeri) yatırımlarının hakkını vermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir