İçeriğe geç
Anasayfa » Yaşam » 20 Yıl Boyunca Her Yıl 8 Milyar Ağaç Dikmenin Dünya’nın İklimine Olumlu Etkisi

20 Yıl Boyunca Her Yıl 8 Milyar Ağaç Dikmenin Dünya’nın İklimine Olumlu Etkisi

20 Yıl Boyunca Her Yıl 8 Milyar Ağaç Dikmenin

20 Yıl Boyunca Her Yıl 8 Milyar Ağaç Dikmenin Dünya’nın İklimine Olumlu Etkisi

20 Yıl Boyunca Her Yıl 8 Milyar Ağaç Dikmek

20 yıl boyunca yılda 8 milyar ağaç dikseydik, Dünya’da ne olurdu? – Shivam K., 14 yaşında, Nawada, Bihar, Hindistan

Politikacılar, iş dünyası liderleri, YouTuber’lar ve ünlüler, iklim değişikliğini yavaşlatmak için milyonlarca, milyarlarca hatta trilyonlarca ağaç dikilmesi çağrısında bulunuyor.

Şu anda Dünya’da yaklaşık 8 milyar insan var. Önümüzdeki 20 yıl boyunca her bir kişi her yıl bir ağaç dikerse, bu kabaca 160 milyar yeni ağaç anlamına gelir. Peki, devasa ağaç dikimi iklim değişikliğini gerçekten yavaşlatabilir mi?

Karbondioksit Salınımının İklim

Ağaçlar ve Karbon

Karbondioksit küresel ısınmaya neden olan ana gazdır. Ağaçlar ve diğer bitkiler, fotosentez yoluyla atmosferdeki karbondioksiti, gövde, yaprak ve kök yapmak için kullandıkları karbonhidratlara dönüştürürler. Bir ağacın depolayabileceği karbon miktarı büyük ölçüde değişir. Ağacın türüne, nerede büyüdüğüne ve kaç yaşında olduğuna bağlıdır. Ortalama bir ağacın yılda 50 kilo karbondioksit aldığını varsayalım. Bir kişi 20 yıl boyunca her yıl bir ağaç dikerse ve her biri hayatta kalırsa, ki bu pek olası değildir. Bu 20 ağaç yılda yaklaşık 1.000 pound veya yarım ton karbondioksit alacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama bir kişi, Hindistan’daki ortalama bir kişi için 1,9 ton ile karşılaştırıldığında, yılda 15,5 ton karbondioksit üretiyor. Bu, ABD’deki her kişi yılda bir ağaç dikerse, 20 ağacın tamamı olgunlaştıktan sonra, her yıl ürettikleri karbondioksitin yalnızca yaklaşık %3’ünü dengeleyeceği anlamına gelir. Ancak, Hindistan’daki biri için %26’yı dengeleyebiliyor. Ağaç dikmek iklim değişikliğinin çözümünün kesinlikle bir parçası ama daha önemlileri de var.

Ekim Aylarında Yaşanmış Tarihi Olaylar-Sonbahar

Sahip Olduğumuz Ağaçları Korumak

İnsan uygarlığının başlangıcında, 12.000 yıl öncesinin yarısı kadar olan Dünya’da yaklaşık 3 trilyon ağaç var. İnsanlar her yıl tahminen 15 milyar ağaç kesiyor. Bu ağaçların çoğu tropik ormanlarda, ancak gezegenin her yerinde ormansızlaşma oluyor. Mevcut ormanları korumak mantıklı. Sadece ağaçlardaki ve topraktaki karbondioksiti emmekle kalmaz, aynı zamanda hayvanlar için yaşam alanı sağlarlar. Ağaçlar, insanlar için yakacak odun ve meyve sağlayabilir. Şehirlerde gölge ve dinlenme alanları sunabilirler.

Ancak ağaçlar, yerel otlaklar veya savanlar gibi daha önce büyümedikleri yerlere dikilmemelidir. Bu ekosistemler, kendi hayvanları ve bitkileri için önemli bir yaşam alanı sağlar ve bozulmadıkları takdirde zaten karbon depolarlar.

Türkiye'de Girişimcilik-Güneş Enerjisi

İklim Değişikliğini Önlemede Daha Fazlasını Yapmak

İklim değişikliğini yavaşlatmak için insanların ağaç dikmekten çok daha fazlasını yapması gerekiyor. İnsanların güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçerek karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarını hızla azaltmaları gerekiyor. Et, tahıl ve sebzelere göre kalori başına çok daha büyük bir karbon ayak izine sahip olduğundan, insanlar araç ve uçma miktarlarını da azaltmalı ve daha az et yemelidir.

Herkesin – işletmeler, politikacılar, hükümetler, yetişkinler ve hatta çocuklar – fosil yakıt emisyonlarını azaltmak için ellerinden geleni yapması önemlidir. Tek bir kişi olarak gezegene yardım etmek için neler yapabileceğinizi düşünmenin oldukça bunaltıcı görünebileceğini biliyorum. Neyse ki, birçok seçenek var.

Yerel yaşam alanlarını korumaya ve eski haline getirmeye yardımcı olabileceğiniz yerel bir koruma organizasyonunda gönüllü olun. Ailenizle araba kullanmak yerine bisiklete binmek, yürümek veya toplu taşıma kullanmak gibi yeni yaşam tarzı seçimlerini tercih edebilirsiniz. Ve ağaçları yerel veya küresel olarak korumak için bir çabaya öncülük etmekten korkmayın.

20 Yıl Boyunca Her Yıl 8 Milyar Ağaç Dikmenin Dünya’nın İklimine Olumlu Etkisi-Kaynak: theconversation.com/us

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir